1

Szabad- e a jóga a menstruáció alatt?

Sokszor érezhetik azt a nők, hogy a menstruációjuk akadályozza őket abban, hogy mindig teljes életet éljenek. Nem is csoda ez, hiszen azokon a bizonyos napokon vannak olyan tevékenységek, melyek nem túl ajánlottak az egészségük érdekében. Elég csak a strandolásra, vagy épp a fürdőzésre gondolni. Nem szabad azonban hagyni, hogy bármiben is megakadályozza Önöket a menzeszük! Mi most a sportolási lehetőségekének nézünk utána jobban, ezen belül pedig a jógának.

Szabad- e a jóga a menstruáció alatt?

Szabad- e a jóga a menstruáció alatt?

Szabad- e jógázni a menstruáció alatt? Több helyen hallani, hogy a nőknek azokon a bizonyos napokon nem ajánlott a fordított testhelyzet alkalmazása. Mindenkinek változó a menzesze, így mindenki másképp is éli meg azt, hogy épp milyen mozgás kombináció esik neki jól, vagy épp mely kimondottan kellemetlen. A jógában, mint sportban igen sokrétű mozgások, mozdulatok vannak, amelyek ismeretében jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon lehet- e a vérzés idején is jógázni.

A tapasztaltabb jógázók bizonyára tudják, hogy nem tilos a jóga a menstruáció idején, ám nagyon oda kell figyelni arra, hogy finomabban vagy épp ha úgy tetszik lágyabban gyakorolják ezt a sportot. Sok esetben a mozdulatok és a gyakorlatok sem lehetnek a megszokottak. Vannak olyan jógaoktatók, akik nem ajánlják a jógázást ezeken a napokon, elég a relaxációs gyakorlat is, ám vannak olyanok is, akik nem tesznek nagy különbséget a gyakorlásában ebben az időszakban sem.

A menstruáció alatti jógázásnak lehet azonban előnye is, hiszen vannak olyan gyakorlatok, melyek kifejezetten jótékony hatással lehetnek a menzesz folyamatára. Javasolt gyakorlat lehet például a mardzsari, nem javasolt pedig a fordított testhelyzetű mozgások. A legbiztosabb az lehet, ha erről a saját jógaoktatójával konzultál, és az Ő tanácsait fogadja meg!

  
Iktatva: Alatt Címkék: , , , , , , , ,

Egy hozzászólás "Szabad- e a jóga a menstruáció alatt?"

  1. Viki szerint:

    Vannak olyan gyakorlatok, amik még segítenek is. Nem csak menstruáció közben, de a terhességem alatt, és most a babával együtt is jógázom :) A hét végén lesz egy Body ‚n‘ Soul életmód tábor, három nap gyönyörű környezetben, és többféle jógastílus bemutatása. Többek között a várandós és baba-mama jóga is, meg előadások a testi-lelki egészséges élet érdekében. Érdemes lesz részt venni rajta, itt vannak bővebb infók: http://bit.ly/body-n-soul

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024