0

Mi az összefüggés a menstruáció és az ovuláció között?

Kamaszkor kezdetével a lányok zöme el kezd menstruálni. Ez a folyamat azt jelzi, hogy nemileg érettek lettek. A hormonális változásoknak köszönhetően ilyenkor a női testben a méhnyálkahártya minden hónapban “lelökődik”, és vérzés formájában távozik a testből. Mi lehet az összefüggés a menstruáció és az ovuláció között?

Mi az összefüggés a menstruáció és az ovuláció között?

Mi az összefüggés a menstruáció és az ovuláció között?

Egy normális menstruációs ciklus 4 szakaszra bontható, az ovuláció az egyik ilyen szakasz. Az ovuláció alatt történik meg a tüszőrepedés, amikor is az érett petesejt kiszabadul. Ez egy nagyon termékeny szakasz a ciklus alatt, pontosan ez a közép időszaka. Ilyenkor még fokozottabban kell ügyelni a megfelelő védekezésre, ha nem akarnak teherbe esni!

A menstruációs ciklus ovulációs szakasza csak néhány napig tart, és nagyjából a 13- 16. napon következik be, de maga az ovuláció pontos időpontja a 15. napra tehető. Abban az esetben, ha valaki nincs pontosan tisztába azzal, hogy mikor is ovulál a menstruációs ciklusa alatt, de teherbe eséssel próbálkozik, érdemes a gyógyszertárakban is kapható ovulációs teszteket használni. Ezeken a napokon nagyobb az esély arra, hogy a petesejt megtermékenyüljön.

Mint ahogy látják erős kapcsolat van a menstruációs ciklus és az ovuláció között. Az ovulációs szakaszt a follikuláris szakasz előzi meg, amikor is a petefészekben el kezd érni a petesejt, és a luteális szakasz követi, ekkor pedig a női test felkészül a következő menstruációra. Érdemes a menzesz kezdetét, és végét rendszeresen naptárba vezetni, hogy mindig tisztába lehessenek azzal, épp hol is tart a ciklusuk!

  
Iktatva: Ciklus Címkék: , , , , , , ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024