1

Menstruációs zavarok okai felnőtt és kamaszkorban

Talán nincs is olyan nő, aki élete során ne élte volna át a menstruációs ciklusa alatt történő kisebb-nagyobb rendellenességeket, akár felnőtt, akár kamaszkorban. Ha szerencsére más, komolyabb problémáról nem is volt szó sosem, de valószínűleg a vérzés pár napos késése már mindenkit érintett. A menstruációs zavarok okai számos tényezőre visszavezethetők, és mint minden egészségügyi probléma esetében, a kiváltó tényezőket komplexen szükséges vizsgálni. Szervezeted rendszerei szoros kapcsolatban állnak egymással, legyen szó akár nőgyógyászati szerveid egészséges működéséről, akár a különböző neurotikus panaszokról.

A menstruációs zavarok okai alapvetően két nagy csoportra bonthatóak aszerint, mi váltja ki őket. A szervi okok szinte minden esetben orvosi beavatkozást igényelnek, ha másként nem, de valamilyen gyógyszer formájában. Ennél összetettebbek a lelki okokra visszavezethető rendellenességek. Ez utóbbi esetben elsősorban életmódbeli változásokra van szükséged, ami valljuk be őszintén, sokkal nehezebb, mint egy-két pirulát bekapni.

Menstruációs zavarok okai felnőtt és kamaszkorban

Menstruációs zavarok okai felnőtt és kamaszkorban

Nőgyógyászod elsősorban laborvizsgálatokkal próbálja a menstruációs zavaraid okát előidéző esetleges hormonális gondokat feltérképezni. Kismedencei vizsgálatokkal, ultrahanggal a szervi elváltozásokra próbál fényt deríteni.

Mindenképpen fontos, hogy menstruációs ciklusoddal kapcsolatos rendellenességek esetén felkeresd nőgyógyászod, mert akár az egészen komoly daganatos megbetegedések, ciszták is okozhatnak menstruációs zavarokat. Természetesen nem érdemes rögtön komoly egészségügyi gondokra koncentrálnod. A menstruációs zavarok okai között a leggyakrabban időszakos, múló tényezők állnak. Kezelésükre ma már számos jól bevált és bizonyítottan hatásos módszer létezik.

  
Iktatva: Zavar okai Címkék: , ,

Egy hozzászólás "Menstruációs zavarok okai felnőtt és kamaszkorban"

  1. Sztolár Viktória szerint:

    Nekem kb. egy hete múlt el a menszeszem, rendesen megvolt, és most pár nap elteltével újra megjött. Még soha nem történt velem ilyen! Esetleg lehet a túlsúly vagy az idegeskedés miatt??

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024