0

Menstruációs zavar lelki okai

Ma már az orvostudomány területén is elfogadott tényként kezelik, hogy a testi szinten megjelenő fájdalom és betegség gyakran lelki okokra vezethető vissza, és sokszor a lélek egyensúlyának helyreállításával a szervi betegség is javuló tendenciát mutat. Nincs ez másként a menstruációval járó kellemetlen tünetek, esetleg rendszeressé váló zavarok esetében sem.

A depresszió családon belüli halmozott megjelenéséhez hasonlóan a lelki tünetek okozta menstruációs zavarok is öröklődhetnek. A menstruációs zavarok lelki okai életkoronként, társadalomban betöltött pozíciónként változóak lehetnek, de bizonyára tapasztaltad, hogy a stressz, a kimerültség, az egyéb szervi megbetegedések, a túlhajszoltság, a folytonos megfelelési kényszer, a kemény sport azok az alapvető tényezők, melyek minden nő menstruációs ciklusát könnyedén felboríthatják.

Menstruációs zavarok lelki okai

Menstruációs zavarok lelki okai

Bár a serdülőkor számos izgalmat és hormoningadozást tartogat, mégis ritka, hogy 13-16 évesen egy lány elviselhetetlenül fájdalmas menstruációs görcsökre panaszkodjon. Ennek szervi hátterében az is állhat, hogy ebben a korban még nem mindig beszélhetünk tüszőrepedésről, ami a fájdalmas görcsöket okozza.

A későbbiek során tulajdonképpen a nőiséggel járó bármely probléma a menstruációs zavarok lelki okai között szerepelhetnek. Így a terhességtől való félelem, vagy éppen a gyermekvállalás iránti vágy, a nő saját testével való elégedetlensége, a párkapcsolat és a nemi élet zavarai, a karrier és a család összeegyeztetése. Lelki egyensúlyod és mindennapjaidban felfedezésre váró harmónia jelentheti a menstruációs zavarok lelki okainak megoldását.

  
Iktatva: Zavar okai Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024