0

Menstruációs ciklus szakaszai, havi ciklusok

A serdülőkor befejeztével a nők menstruációs ciklusa állandóvá, ütemezhetővé és jól kiszámíthatóvá válik. A későbbiek során ezt csak időszakosan előforduló menstruációs rendellenességek, valamint várandósság zavarhatják meg, ám bizonyosan állítható, hogy a menstruációs ciklus minden egészségesen működő nő esetében ugyanazokra a szakaszokra osztható fel.

Az általában 28 napig tartó menstruációs ciklustöbb szakaszra bontható, számítását a legegyszerűbb a vérzés megjelenésének kezdetétől indítani. Ez a szakasz 3-6 napig tart a legtöbb nő életében és normális esetben egy csészényi vér távozik ilyenkor szervezetedből. A menstruációs ciklus következő szakaszában méhed nyálkahártyája megújul és felkészül arra, hogy az esetlegesen bekövetkező megtermékenyítés alkalmával leendő babád be tudjon majd ágyazódni.

Menstruációs ciklus szakaszai, havi ciklusok

Menstruációs ciklus szakaszai, havi ciklusok

A szervezetedben lezajló hormonális változásoknak köszönhetően az ösztrogén szinted megemelkedik, mely kiváltja a tüszőrepedést. Ez a menstruációs ciklus számítása szerint a 14. nap környékén következik be. E második szakasz környékén vagy a leginkább fogamzóképes.

Eközben a petefészekben a korábban megrepedt tüsző ún. sárgatestté alakul, mely hormonokat termel, hogy felkészítsen a terhességre. Ha még nem tervezel babát, a menstruációs ciklus  következő szakaszában a petevezetékedben várakozó érett petesejted felszívódik és a hormontermelés is leáll. Ez az a szakasz, amikor elkezdődik a vérzésed, hogy aztán szervezeted újra felkészülhessen a várandósságra.

  
Iktatva: Szakaszai Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024