0

Menstruációs ciklus hossza

Egyéb élettani sajátosságaidhoz hasonlóan a menstruációs ciklus hossza sem azonos egyik másik nőtársadéval. Nagy általánosságban elmondható, hogy hossza alapvetően 28 nap körül mozog, de ezen belül a tüszőrepedés, a termékeny napok száma egyénenként változó lehet. Orvosi szempontból megközelítve a kérdést, a 28 és 35 nap között változó hosszúságú ciklus normálisnak mondható.

Ha életed a sport és a testedzés körül forog,vagy ha szigorú diétát tartasz, máris eltérően viselkedik szervezeted. A vizsgaidőszakok túlhajszoltsága, a magánéleti krízishelyzetek, az álmatlanul töltött éjszakák, vagy a stressz, esetleg a vitaminhiány által legyengült szervezeted vészreakciói a menstruációd jelentkezésének pontosságával is felhívják a figyelmed arra, mi is zajlik testedben.

Menstruációs ciklus hossza

Menstruációs ciklus hossza

A menstruációs ciklus hossza természetesen változhat az évek folyamán. A serdülőkorban előforduló változó hosszúság után beáll a rendszeresség, amely néhány napos eltéréssel minden hónapban szinte ugyanakkor jelentkezik. Ha fogamzásgátlásod eszközéül a természetes, ám valljuk be őszintén, megbízhatatlan naptár-módszert választod, tökéletesen ismerned kell tested jelzéseit, és még ekkor sem lehetsz biztos, hogy a mindennapjaidban Téged ért hatások miképp befolyásolják a termékeny napjaid számát és esedékességét.

Előfordul, hogy a menstruációs ciklus hossza szélsőséges irányokba tolódik, akár a 20 naponként jelentkező vérzéstől egészen a 40 napos ciklusig terjedően. Ami pedig külön problémát jelent, ha a fent említett intervallumon belül havonta változó időpontban jelentkezik a menzesz. Ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulnod, hogy közösen beállítsatok
egy egészséges időtartamot menstruációs ciklusodra.

  
Iktatva: Hossza Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024