0

Késhet-e egy nő menstruációja a stressz miatt?

A nőknél normál esetben  havonta jelentkező menstruációt sok minden tudja befolyásolni. Ahhoz, hogy a menstruáció rendben és időben lezajlon, több hormon együttes működésére van szüksége a szervezetnek. Mivel az agyalapi mirigy termeli azokat a hormonokat, amelyek a petefészekre hatnak, így bizonyított, hogy a stressz, vagy egyéb érzelmi hatás befolyással lehet a ciklusra. Ez általában késéssel szokta a frászt hozni a nőkre.

Késhet-e egy nő menstruációja a stressz miatt?

Késhet-e egy nő menstruációja a stressz miatt?

Mint ahogy már írtuk fentebb, nem csak a stressz lehet az oka annak, ha késik valakinek a menstruációja. Szintén okozhatja a ciklus késését, vagy épp teljes kimaradását az is, ha valaki túlsúlyos, ha egy komoly fogyókúrába kezd, valamint, ha éhezteti magát. Azoknak a nőknek, akik rendszeres nemi életet élnek, érdemes azonban elgondolkodniuk, hogy biztos csak a stressz lehet- e az oka a ciklus kimaradásának, vagy esetleg egy terhesség.

Abban az esetben, ha a terhesség kizárható, és egyéb szervi probléma se merül fel, mégis késik vagy kimarad a menstruáció, nagy valószínűséggel a stresszes életmód lehet az ok. Mit lehet tenni ilyen esetekben? Sokat lehet olvasni a stressz oldásához kitalált relaxációs technikákról, valamint légzőgyakorlatokról, melyek sokat segíthetnek a feszült lelkiállapoton.

Amennyiben ezek mind hatástalanok lennének, érdemes lehet felkeresni egy szakembert is. A legvégső megoldásnak szokták javasolni az orvosok is a gyógyszeres segítséget a stressz okozta menstruációs zavarok terén. Ez legyen azonban valóban a legvégső lehetőség egy ilyen problémánál, hiszen egy lelki eredetű gondot midig célszerű megoldani, mint sem csak gyógyszeresen javítani a helyzeten, ami valljuk be csak ideiglenes megoldást jelenthet!

  
Iktatva: Késés okai Címkék: , , , , ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024