0

A menstruáció alatti hasmenés normális dolognak tekinthető?

Bizonyára már minden nő tapasztalta az élete során a menstruáció alatt jelentkező kellemetlen tünetek néhányát. Gyakran a menzesz ideje alatt egy sor panasz is társulhat az amúgy sem túl kényelmes vérveszteség mellé. Egyesek hányingerrel küzdenek, van akinek migrén szerű fejfájása szokott lenni, és olyanok is akadnak, akik erős alhasi görcsöt éreznek egészen addig, míg a menstruációjuk el nem múlik. Mi a helyzet a hasmenéssel?

A menstruáció alatti hasmenés normális dolognak tekinthető?

A menstruáció alatti hasmenés normális dolognak tekinthető?

A menstruáció alatti hasmenés normális dolognak tekinthető? A hasmenés is egy elég gyakori tünetnek nevezhető a havi vérzés idején, így nem feltétlen kell egyből megijedni, és betegséget sejteni a dolog hátterében. A menstruáció alatti hasmenést annak lehet köszönni, hogy ilyenkor magas a nők szervezetében a prosztaglandin szint. A prosztaglandinok azonban nem csak a hasmenésért lehetnek felelősek, de okozhatnak vérnyomás ingadozást, és az izmokra is hatással lehetnek.

A menstruáció alatti hasmenést tehát az okozza, hogy ilyenkor a bél és a méh erősen összehúzódik, ami a menstruációs görcsök mellett azt is eredményezni, hogy megnő a porosztaglandin szint. Ilyenkor a kellemetlen hasmenést meg lehet előzni egy jó hasmenés elleni gyógyszerrel, de akár megfelelő étkezéssel is sokat javíthatnak a helyzeten. Különösen ajánlott ilyenkor az olyan ételek fogyasztása, melyek gazdagok probiotikumokban.

A menstruáció alatti hasmenés ideje alatt nagyon oda kell figyelni arra is, hogy megfelelő mennyiségű folyadék jusson a szervezetbe, hiszen fokozódhat a kiszáradás veszélye. Érdemes elkerül az egészségtelen gyorséttermi ételeket, és kevesebb koffein fogyasztására is  oda kell figyelni. Ha a hasmenés mellé egyéb panaszok is párosulnak, keressen fel mielőbb egy szakorvost, mert akár komolyabb baj is állhat ilyenkor a háttérben!

  
Iktatva: Alatt Címkék: , , , , , , ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024