0

A menstruáció és az epilepszia: milyen összefüggés tapasztalható?

Bizonyára egy nőnek, vagy épp fiatal lánynak sem kell bemutatni a menstruáció okozta kellemetlen tüneteket. Az életük során mindenki tapasztal belőlük néhányat, ám a szerencsésebbek átvészelik könnyen azokat a bizonyos nehéz napokat. Vannak azonban olyan pórul járt nők is, akik a menzesz idején egy sor kellemetlen problémát észlelnek még a vérzésen kívül, melyek igen csak megkeseríthetik a napjaikat. Mi a helyzet, ha valaki epilepsziás? Most ennek járunk kicsit jobban utána.

A menstruáció és az epilepszia: milyen összefüggés tapasztalható?

A menstruáció és az epilepszia: milyen összefüggés tapasztalható?

Tapasztalható valamilyen összefüggés a menstruáció és az epilepszia között? Egyes kutatások kimutatták, hogy a menzesz idején bizony sok esetben fokozódhatnak az epilepsziás rohamok. Az amerikai kutatások szerint sok nőnél súlyosbodhat a menzesz alatt a roham, de természetesen vannak olyanok is, akiknél nem tapasztalható komolyabb változás ezeken a napokon.

Mi lehet az oka, hogy a menstruáció alatt és előtt fokozódhat az epilepsziás rohamok megjelenése? Akár csak a többi női panasz esetében, úgy az epilepsziánál is a hormonális változást lehet megnevezni. A nők testében ilyenkor ugyebár az ösztrogén- progeszteron szint komolyan megváltozik, ami kihatással lehet a rohamok gyakoriságára is. Azoknál, akiknél ez a betegség áll fent, nem ritka, hogy egy- egy ciklus kimarad. Akkor, ha ez hosszabb ideig is tapasztalható, érdemes lehet orvoshoz fordulni.

Az epilepsziás betegségben szenvedőknek tehát fokozottan kell figyelni a menstruáció ideje alatt arra, hogy nagyobb eséllyel éri el a roham őket, mint a hétköznapokban. Nem kell megijednie a betegnek azonban, hiszen nekik is lehet egészséges gyermekük, mindössze fokozottabb orvosi jelenlét szükséges a terhesség idején. A legfontosabb az, hogy betegségre előírt gyógyszereket rendszeresen és az előírásoknak megfelelően alkalmazzák!

  
Iktatva: Alatt Címkék: , , , , , , ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024