0

A menstruáció és a szélgörcs: lehet közöttük összefüggés?

Sok olyan tünet is felléphet a menstruáció alatt egyes nőknél, melyek igen csak kellemtelenné tudják tenni azt a havi 4- 5 napot, amíg a vérzés tart. Sokan küzdenek ilyenkor migrénes fejfájással, vagy épp erős hányingerrel, de olyan is akad, aki egész nap szédülésnek van kitéve. Abban az esetben, ha a menzesz végével ezek elmúlnak, akkor normálisnak mondhatóak a tünetek. Vajon a szélgöcs is nevezhető természetesnek ezeken a napokon?

Lehet- e összefüggés a menstruáció és a szélgörcs között? Természetesen lehet, ez is egy szokványosnak mondható jelenség a menzesz alatt. A szervezet azokon a bizonyos napokon a nőknél a hormonális változásoknak köszönhetően jobban visszatartja a vizet, így a has puffadás is gyakrabban fordul elő. Ennek pedig egyenes következménye a  szélgörcs. Nem ritka ilyenkor az sem hogy a súlyuk is több lehet 1- 2 kilogrammal.

A menstruáció és a szélgörcs: lehet közöttük összefüggés?

A menstruáció és a szélgörcs: lehet közöttük összefüggés?

Mit lehet tenni a menstruáció alatt fellépő szélgörcsök ellen? Mivel ahogy írtuk, ez egy természetesnek mondható tünet, így sok mindent nem lehet tenni ellene. Sokat jelenthet azonban, ha a menzesz előtt néhány nappal már nem esznek puffadást, szélgörcsöt okozó ételeket. Ilyen például a káposzta, a bab, vagy épp a karfiol. Egyes kutatók szerint a sok levegő nyelés is lehet az oka gyakori szélgörcsöknek.

Kerülni kell tehát a has puffadást okozó ételek fogyasztását a menstruáció előtt és alatt is. Elég kellemetlen helyzeteket okozhat, ha a menzesz alatt fellépő gyakori szélgöcsök a legrosszabbkor jönnek elő. Abban az esetben, ha viszont a menstruáció elmúltával is tapasztalják a has puffadást, és a vele járó szélgörcsöt, még a helyes étkezés ellenére is, érdemes szakorvoshoz fordulniuk!

  
Iktatva: Görcsök Címkék: , , , , ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024