0

Mi is pontosan a menstruáció szó jelentése?

A nőknek, sőt már a kamasz lányoknak sem kell túlságosan elmagyarázni a menstruáció szó jelentését, hiszen miután minden hónapban “találkoznak” a végeredményével, így tisztában is vannak a jelentésén túl a következményeivel is. Mi most mégis megpróbáljuk kicsit összefoglalni néhány sorban a szó jelentése mellett azt is, mit érdemes tudni a havi menzeszről.

Mi is pontosan a menstruáció szó jelentése?

Mi is pontosan a menstruáció szó jelentése?

Mi is pontosan a menstruáció szó jelentése? Ha definiálni kéne, akkor nagyjából a következő képen lehetne: érett nőknél minden hónapban jelentkező vérzés. Latinul menses, a szó magyar jelentése hónap. Általában a serdülő korban jelentkezik először a fiatal lányoknál, és a  klimax kezdetéig tart. Szorosan összefügg a nem csak a szaporodóképességgel, de a nemiséggel és befogadóképességgel is.

Sok nő tekint úgy a menstruációra, mint betegségre, gyakran emlegetik is azt, hogy azokon a napokon ők bizony “betegek”. Ám ezt koránt sem szabad annak tekinteni, hiszen ez egy élettani folyamat, teljesen természetes. A szó jelentése mellett mint már mondtuk, kitérünk néhány fontos információra is. Normál esetben 28 napos a ciklus, ám pár napos eltérések lehetnek. Általában 4- 5 napig tart a havi vérzés.

A vérzés mennyisége alkalmanként nagyjából 50- 60 ml szokott lenni, ha ennél rednszeresen több vézést észlel valaki, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Érdemes ilyenkor jobban úgyelni a tisztálkodásra, hogy a kellemtlen szagok terjedését meg tudják akadályozni. Rendszeresen kell ilyenkor a tampon vagy egészségügyi betét cseréjére is figyelni, hiszen könnyen össze lehet ilyenkor szedni fertőzéseket. Vannak akiknek a vérzésen kívül nincs egyéb panaszuk, másnál viszont tünet lehet a görcsölés, fejfájás, vagy épp a szédülés.

  
Iktatva: Ciklus Címkék: , , , , , , ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024