0

Mi is az a menstruáció pontosan?

Előbb utóbb minden fiatal lánynak szembe kell néznie a felnőtté válás gondolatával. Viszonylag már elég fiatalon elkezdenek érni a kamasz lányok, és a mondás szerint akkor válik egy kislány ” nagylánnyá “, mikor először megjön neki a menstruációja. Vannak olyanok, akik örülnek neki, és büszkék rá, hogy innentől kezdve minden hónapban lesz havi vérzésük, de olyanok is akadnak, akik még korainak érezték ezt a ” terhet “, és nem örülnek neki.

Mi is az a menstruáció pontosan?

Mi is az a menstruáció pontosan?

Mi is az a menstruáció pontosan? Egy természetes folyamat, mely során a női testben végbe menő hormonális változások hatására egy petesejt kijut a petefészekből, és a méhbe vándorol. Általában 3-5 napig tarthat, és amennyiben a petesejt nem termékenyül meg egy hímivarsejttel, akkor havi rendszerességgel távozik a méhnyálkahártyával  a méhből. Ez vérzéssel jár, melynek időtartama normál esetben 4-6 nap lehet.

Mi az a néhány fontos információ, amelyet érdemes tudni a menstruációról? Általában 11-13 éves korban van a  fiatal lányok első menzesze, és nagyjából 27- 28 naponta fog majd jelentkezni. Sok lány úgy érzi, hogy rengeteg vért veszít ilyenkor, ám a mennyisége nagyjából mindössze 50-70 ml szokott lenni, ami nem számít soknak. Vannak olyan szerencsések, akik 3 nap alatt túl is vannak rajta minden kellemetlen tünet nélkül, ám az is  előfordulhat, hogy valaki 7 napig is vérzik, és mellé egy sor panaszt is észlel ( görcsölés, fejfájás, puffadás ).

Mi most tömören és röviden próbáltuk leírni, hogy mi is az a menstruáció pontosan, ám ha valakit jobban érdekel ez a téma, sok hasznos cikket és tanulmányt találhat fent az interneten. Amennyiben bármilyen panasza, vagy kérdése lenne, mindenképp keresse fel nőgyógyászát, hiszen a legpontosabb választ ő fogja tudni adni.

  
Iktatva: Az első Címkék: , , , , , , , , ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024