1

Menstruáció és véradás – lehetséges a kettő együtt?

Rendszeres véradó vagy, esetleg most szánod rá magad először arra, hogy ilyen módon nyújts segítséget? Ha a véradás napja pont vérzéseddel esik egybe, mindenképpen érdemes mérlegelned, hogy így is szeretnél-e donor lenni. Bár alapvetően nem számít kizáró tényezőnek, ha menstruálsz, de egyes alkati adottságok mégis gondolkodásra késztetnek.

Miként személyiségünk sem egyforma, úgy nőgyógyászati téren sem működünk teljesen egyformán. A vérzés erőssége, a vele együtt járó fájdalmak eltérő mértékűek lehetnek, s ez a menstruáció és véradás témájánál különösen nagy jelentőséghez jut. A bőséges vérzés, és a vele járó vasvesztésállapota csak tovább súlyosbodik, ha úgy döntesz, hogy ez idő alatt még vért is szeretnél adni. Bár kétségtelen, hogy a véradás jó hatással van azokra, akiknek laborértékei ezt igazolják, de a szigorú donor-követelményeknek való megfelelés kapcsán a menstruáció és véradás kérdéskörét is érdemes vizsgálni.

Menstruáció és véradás - lehetséges a kettő együtt?

Menstruáció és véradás - lehetséges a kettő együtt?

Mivel az országban számos helyen, rendszeresen szerveznek véradást, így ha mindenképpen szeretnél donor lenni, akkor meg van rá a lehetőséged olyan időpontban is, amikor éppen nem menstruálsz. Gyengébb vérzés esetében, valamint ha nem jár számodra különösebb görcsös, megterhelő fájdalommal az állapot, akkor természetesen lehetsz véradó, amennyiben hemoglobinértékeid is megfelelőek.

Kellő körültekintéssel, saját szervezeted működésének ismeretével, valamint a felállított követelményrendszer maradéktalan figyelembe vételével akár a vérzés alatt is átélheted azt a érzést, ami a véradókat motiválja e nemes cselekedetükkor.

  
Iktatva: Alatt Címkék: ,

Egy hozzászólás "Menstruáció és véradás – lehetséges a kettő együtt?"

  1. Hanna szerint:

    A cikk (2015-ben már) pontatlan, a mentstruáció kizáró ok véradás esetén.

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024