0

Mennyi szokott lenni általában a menstruáció időtartama?

A kamaszkortól rendszeresen jelentkező menstruációnak az időtartam egyénenként eltérő lehet, ám ha kellene mondani egy fix időt, akkor nagyjából 28 naposak szoktak lenni a nők ciklusai. Mi történik ilyenkor pontosan a női testben? A méh belső rétege, a méhnyálkahártya egy ciklus alatt a hormonális változásnak köszönhetően folyamatosan vastagodik, majd vérzés útján távozik a hüvelyen keresztül.

Mennyi szokott lenni általában a menstruáció időtartama?

Mennyi szokott lenni általában a menstruáció időtartama?

Mi az oka annak, hogy a ménnyálkahártya lelökődésének az időtartama általában 28 nap szokott lenni? Ahogy fentebb is említettük, a hormonok hatására történik a méhnyálkahártya megvastagodása. Ezek a hormonok a petefészekben termelődnek. A tüszőérésnek az időtartama lehet meghatározó abban, hogy mennyi is lesz a ciklus időtartamának a hossza. A legjellemzőbb az, hogy a kamasz lányoknál általában 12- 13 évesen jelentkezik először a havi vérzés, és körülbelül 50 éves korukban hagyják abba a nők a menstruálást.

Maga a menstruáció időtartama 4- 7 nap szokott lenni, ennyi idő kell ahhoz, hogy a hüvelyen keresztül távozzon a vér a testből. Ezekre a napokra érdemes felkészülni! Ilyenkor mindig legyen a táskájukban egészségügyi betét vagy tampon, valamint arra is figyeljenek, hogy ezeket rendszeresen, körülbelül 3-4 óránként mindenképp cseréljék, különben az mellett, hogy átázhat fehérneműjük, és nadrágjuk is, még kellemetlen szagúak is lehetnek.

Fokozottabban kell figyelni a megfelelő tisztálkodásra is, hiszen a menzesz időtartama alatt könnyebben lehet fertőzéseket is elkapni. Azok, akik hajlamosak a menstruáció alatt arra, hogy komoly alhasi panaszaik legyenek, érdemes lehet kipróbálni különböző izomlazító tornagyakorlatokat, és ajánlatos többet is pihenni ezeken a napokon.

  
Iktatva: Alatt Címkék: , , , , , ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024