1

Első menstruáció ideje – hány éves korban jön meg először?

Az utóbbi két évtizedben zajló hatékony felvilágosítási rendszernek köszönhetően ma már egy lányt sem ér felkészületlenül az első menstruáció megjelenése, mindenki tudja hogy hány éves korban “jön meg először”. Ha a megfelelő tájékoztatás otthon, különböző okok miatt el is maradt, az általános iskolákban zajló védőnői felvilágosítás és a manapság már szinte minden tinédzserhez elérő internetes és sajtóbeli információáradat mindenképpen eléri célját az első menstruáció idejét illetően.

Nagy általánosságban elmondható, hogy vérzésed a 12-14. életéved környékén fog megindulni és onnantól végigkísér majd életeden, egészen kb. az 50. születésnapodig. Semmi okod ijedtségre, ha 15-16 évesen még nem menstruálsz. Genetikai vagy életmódbeli tényezőkre vezethető vissza az első menstruáció megjelenésének ideje. Abban az esetben azonban, ha 17-18 évesen sincs még menzeszed, jobb, ha nőgyógyásszal beszélsz a problémáról, hogy közös erővel fény derülhessen a háttérben meghúzódó hormonális okokra.

Első menstruáció ideje: hány éves korban jön meg először?

Első menstruáció ideje: hány éves korban jön meg először?

Ha már tinédzserkorban túlsúllyal küzdesz, előfordulhat, hogy első menstruációd ideje valamivel a korosztályodban szokásostól előbbre helyeződik. Természetesen ez nem jelent problémát, csupán néhány hónappal, esetleg évvel korábban tapasztalod meg a nőiség eme velejáróját.

Jó, ha tudod, hogy az első menstruációd megjelenése utáni időszakban még közel sem biztos, hogy rendszeres lesz a vérzés, hiszen szervezetednek és hormonháztartásodnak be kell állítania azt, a rád egyedileg jellemző időtartammal és a kísérő tünet együttessel.

  
Iktatva: Ideje Címkék: , ,

Egy hozzászólás "Első menstruáció ideje – hány éves korban jön meg először?"

  1. Barbi szerint:

    Sziasztok. 15 evess vagyok es tegnap jott meg eloszor. Fe olyan sok ver jott :( ez problema?

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024