1

Az első menstruáció

A nővé érés legszembetűnőbb testi változásai közé tartozik az első menstruáció megjelenése. Napjaink hatékony felvilágosítási rendszerének köszönhetően már nem éri a lányokat meglepetésként, amikor először „megjön”.

Az első menstruáció általában a 12-14. életév környékén érkezik, de nem ritka, hogy valakinek már 11 évesen van menzesze. Épp így az is előfordulhat, hogy csak a 16-17. életév környékén érkezik. Amennyiben már 17-18 éves elmúltál és még mindig nem menstruálsz, feltétlenül keress fel egy nőgyógyászt, hiszen ennek a rendellenességnek a hátterében valószínűleg hormonális probléma húzódik meg.

Az első menstruáció

Az első menstruáció

Az első menstruáció megjelenésekor a legegyszerűbb, ha betétet használsz. A szárnyas betét és a tisztasági betét alkalmazása egyszerű, bár tény, hogy kevésbé kényelmes, mint a tampon. A kor előre haladtával és a nemi aktivitás megindulásával azonban a lányok többsége, kevés kivétellel, a kényelmet és a felszabadultabb érzést szem előtt tartva, áttér a tamponhasználatra.

Első menstruációd megjelenése utáni néhány évben még valószínűleg rendszertelen lesz a vérzés és nem feltétlenül tudod majd napra pontosan kiszámolni, mikorra is várhatod a
következőt. A normális kereteken belül mozgó rendszertelenség néhány év múlva biztosan elmúlik és tervezhetővé válik majd menstruációs ciklusod.

  
Iktatva: Az első Címkék: ,

Egy hozzászólás "Az első menstruáció"

  1. kicsibetty szerint:

    Én jobban szeretem a tampont mint a betétet, de izlés dolga! Az biztos hogy az elsőnél jobb a betét!!!

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024