0

A menstruáció peteérés nélkül is bekövetkezhet egy nőnél?

A menstruáció előbb- utóbb minden fiatal lány életének a része lesz. Éppen ezért nem árt minél hamarabb elkezdeni a kamasz lányok felvilágosítását, hiszen jó ha nem csak azzal vannak tisztában, hogy a havi vérzésük minden hónapban meg fog érkezni, de azt sem árt tudniuk, hogy ilyenkor pontosan mi is történik a nők szervezetében. Szokványos kérdés szokott lenni, hogy vajon peteérés nélkül is lehetséges- e a menstruáció.

A menstruáció peteérés nélkül is bekövetkezhet egy nőnél?

A menstruáció peteérés nélkül is bekövetkezhet egy nőnél?

A petefészek a női hormonok termelődésének a legfontosabb helyszíne. Az itt termelődő progeszteronnak és ösztrogénnek köszönhető, hogy a méhnyálkahártya minden hónapban folyamatosan megvastagodik, majd vérzés kísértetében leválik. Általában a ciklus közepén, vagyis a 14. – 15. napon történik meg a petefészekben a peteérés. Tévedés azonban azt gondolni, hogy peteérés nélkül nem következhet be a menzesz.

A peteérés nem feltétele a menstruációnak, így bizony peteérés nélkül is lehet egyeseknek havi vérzése akár hosszabb időn keresztül is. Általában ez olyankor szokott a nők számára is nyilvánvalóvá válni, mikor a teherbeesés spontán módon nem történik meg náluk, és orvoshoz fordulnak. Vannak azonban olyan módszerek, melyek segítségével meg lehet állapítani, hogy a peteérés mikor következik be pontosan, vagy épp bekövetkezik- e.

A peteérés nélküli menstruációnak konkrét jele nincs, hiszen a vérzés arra utalhat, hogy minden rendben van, és a peteérés bekövetkezett. A hőmérőzés módszerével meg lehet állapítani például, hogy mikor van a peteérés pontosan, így ennek segítségével akár lehet gyanakodni is, hogy valami probléma lehet. Megoldás lehet a méhnyak keménységének vizsgálata is, ám mind a két módszer több hónapos gyakorlást igényel, hiszen ennyi idő kell amíg észlelni lehet az estleges változásokat! A legjobb megoldás kétség kívül az lehet, ha szakemberhez fordulnak!

  
Iktatva: Ciklus Címkék: , , , , , , , , ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024