0

A menstruáció periódusa: mit kell tudni róla?

A menstruációs ciklusnak meg vannak a maga szakaszai, periódusai. Minden periódus alatt történik valami a nők testében, ezek mind- mind a hormonális változásoknak tudhatóak be. Vannak olyan nők, lányok akik semmilyen kellemetlen tünetet sem tapasztalnak ilyenkor a vérzésen kívül, de olyanok is akadnak sajnos, akik a menstruáció előtt és alatt számos panaszt észlelnek. Ilyen lehet a fejfájás, a szédülés, a görcsölés, vagy épp a puffadás.

A menstruáció periódusa: mit kell tudni róla?

A menstruáció periódusa: mit kell tudni róla?

Mit kell tudni a menstruáció periódusról? Négy nagy szakaszra, periódusra lehet osztani a menstruációs ciklust. Az első szakasz a follikuláris szakasz. Ez nagyjából 14- 15 napig tart, és ekkor történik meg a tüszőérés. A menstruáció első napjától kell számítani. A második periódusa a menzesznek az ovuláció. Körülbelül a ciklus 14.- 15. napján történik meg maga az ovuláció, vagyis a tüsző megrepedése. Ilyenkor jut ki a petefészekből az érett petesejt a petevezetékbe, ahol ha találkozik hímivarsejttel, akkor megtörténhet a megtermékenyítés.

A menstruációs ciklus harmadik periódusa luteális fázis, ez az ovulációtól a soron következő vérzésig tart. Ekkor a megrepedt tüszők helyén progeszteron termelődik, ami segít előkészíteni a méhnyálkahártyát a már megtermékenyített petesejt fogadására. A negyedik szakasz pedig maga a menstruáció lesz. Abban az esetben jelentkezik, ha nem történt meg a petesejt megtermékenyítése, és a petesejt felszívódik.

Maga a menstruációs periódus tehát négy nagy részből áll, minden szakaszban történik valami fontos. Az, hogy a négy szakasz pontosan mennyi ideig is tart egy hónapban, az attól függ, hogy hány napos egy nő ciklusa. Egy átlagos ciklus körülbelül 21- 34 napig tart, ez egyénenként változó lehet. Nem árt azonban tisztába lenni azzal, hogy mikor mi is történik pontosan a nők testében, hiszen így könnyebb lehet a teherbeesés, vagy épp a védekezés megtervezése is!

  
Iktatva: Ciklus Címkék: , , , , , , , , , ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024