0

A menstruáció és a szoptatás: tévhitek és az igazság!

Sok kismama tapasztalja azt, hogy mikor megjön a szülés utáni első menzeszük, azzal egy időben el is apad a tejük. Tévedés azonban azt hinni, hogy csak a menstruáció lehet az oka annak, hogy véget ér a szoptatás. Az esetek többségében valóban a menstruáció megjelenésekor el szokott apadni a tej, így már nem tud szoptatni a kismama, azonban ennek lehet az is az oka, hogy az anyuka ezt tévhitet be meséli magának, aminek hála “bevonzza a dolgot” .

A menstruáció és a szoptatás: tévhitek és az igazság!

A menstruáció és a szoptatás: tévhitek és az igazság!

Természetesnek mondható folyamat az, hogy a menstruációnak hála a hormonok megváltoznak, és a folyadékveszteség révén bizony az anyatej íze is kissé más lesz, valamint az is, hogy valóban kevesebb lesz a szoptatáskor a tej mennyisége. Tehet- e ilyenkor valamit a kismama, és ha igen akkor mit? A válasz igen, nem szabad annyiban hagyni a dolgot, és belenyugodni abba, hogy ez így van rendjén!

A menstruáció alatt többet kell inni, hogy a szoptatás folytatódhasson. Az is megoldás lehet, ha az anyuka az eddiginél többször teszi mellre a gyermekét. A rendszeressé vált menstruációs ciklusnál már a vérzés megjelenése előtt el lehet kezdeni a nagyobb folyadékbevitelt. Az anyatej íze más lesz ilyenkor, és lehet nem szopik majd olyan sokat a gyermek. Nem is szabad azonban ilyenkor túlságosan erőltetni, fejjék le inkább a felesleget!

Olyan tévhit is terjed a kismamák körében, mely szerint a szoptató nő bizony nem képes teherbe esni, tehát ilyen esetekben nem annyira kell figyelni a védekezésre. Tény és való, a teherbeesésnek ilyenkor kisebb az esélye, ennek ellenére nem lehetetlen. Figyeljenek tehát ilyenkor is arra, hogy megfelelően és körültekintően védekezzenek, ha nem akarnak nagyon kis korkülönbséget gyermekeik között!

  
Iktatva: Teherbeesés Címkék: , , , , , , ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024