0

A menstruáció és a peteérés közötti fontos kapcsolat!

A női ciklus alatt rengeteg változás megy végbe egy hónap alatt a testben. Amikor egy fiatal, kis kamasz lánynál megtörténik a felvilágosítás, érdemes nem csak azt elmondani, hogy a menzeszük minden hónapban jelentkezni fog, hanem azt is, hogy miért is van ez a folyamat. Most a menstruáció és a peteérés közötti kapcsolatról fogunk kicsit bővebben beszélni.

A menstruáció és a peteérés közötti fontos kapcsolat!

A menstruáció és a peteérés közötti fontos kapcsolat!

Milyen kapcsolat van a menstruáció és a peteérés között? A női ciklus nagyjából 5. – 6. napja környékén kezd el megnőni az ösztrogén hormon termelődése, aminek következtében később, körülbelül a ciklus 12. – 14. napján megtörténik a peteérés a petefészekben. Ebben az időszakban a legnagyobb az esély arra, hogy a kiszabadult petesejt találkozni fog a hímivarsejttel, és meg is termékenyíti. Ez azt jelenti, hogy ebben a szakaszban a legnagyobb az esély arra, hogy teherbe essenek a nők.

Azoknál a nőknél, akik babát szeretnének, érdemes figyelni, hogy mikor is van pontosan a peteérésük. Direkt erre van kitalálva a hőmérőzés és a méhnyálkahártya megvizsgálásának a módszere. Tévedés azonban azt hinni, hogy menstruáció csak peteéréskor van. Peteérés nélkül is szokott a nőknél a havi vérzés jelentkezni, akár több hónapon keresztül is, ám ez gyakran csak akkor derül ki, ha a teherbeesés hosszabb időn át nem sikerül természetes módon.

Abban az esetben, ha a teherbe esés hosszabb időn keresztül sem sikerül, hiába próbálkoznak a megfelelő időszakban is folyamatosan, érdemes orvoshoz fordulni, és megvizsgálni, hogy valóban van- e peteérésük. Mint ahogy látják igen fontos kapcsolat van a menstruációs ciklus és a peteérés között, hiszen babatervezéskor érdemes tisztába lenni azzal, hogy mely napokon a legtermékenyebbek!

  
Iktatva: Alatt Címkék: , , , , , , , ,

Írj most.

Küldés
Menstruáció 2024