Havi archívum: december 2011

Menstruációs zavar lelki okai

Menstruációs zavar lelki okai

Ma már az orvostudomány területén is elfogadott tényként kezelik, hogy a testi szinten megjelenő fájdalom és betegség gyakran lelki okokra vezethető vissza, és sokszor a lélek egyensúlyának helyreállításával a szervi betegség is javuló tendenciát mutat. Nincs ez másként a menstruációval járó kellemetlen tünetek, esetleg rendszeressé váló zavarok esetében sem. A… Tovább: Menstruációs zavar lelki okai »

Első menstruáció előtti tünetek

Első menstruáció előtti tünetek

Első menstruációd megjelenése utáni néhány évben még eltérően viselkedik szervezeted, mint a későbbiek folyamán állandósult ciklus alatt. Igaz ez az első menstruáció előtti tünetek esetében is. 12-14 éves korban még korántsem beszélhetünk premenstruációs szindrómáról. Vannak lányok, akiknél mindenféle előzetes testi tünet, görcs vagy fájdalom nélkül érkezik az első vérzés. Gyakori… Tovább: Első menstruáció előtti tünetek »

Első menstruáció ideje – hány éves korban jön meg először?

Első menstruáció ideje – hány éves korban jön meg először?

Az utóbbi két évtizedben zajló hatékony felvilágosítási rendszernek köszönhetően ma már egy lányt sem ér felkészületlenül az első menstruáció megjelenése, mindenki tudja hogy hány éves korban “jön meg először”. Ha a megfelelő tájékoztatás otthon, különböző okok miatt el is maradt, az általános iskolákban zajló védőnői felvilágosítás és a manapság már… Tovább: Első menstruáció ideje – hány éves korban jön meg először? »

Menstruáció előtti tünetek

Menstruáció előtti tünetek

A menstruációt, mint a női lét természetes velejáróját mindenki másként éli meg. Maga a vérzés hossza és minősége is eltérő jegyeket mutat személytől, fizikai és egészségi állapottól, életmódtól, öröklött hajlamtól, és a nem elhanyagolható lelkiektől függően. A menstruáció előtti tünetek valamilyen formában azonban minden nőnél tapasztalhatóak. Az alhasi görcsök skálájaaz… Tovább: Menstruáció előtti tünetek »

Menstruációs görcsök ellen görcsoldó?

Menstruációs görcsök ellen görcsoldó?

Félálomban forgolódsz és sehogyan sem találod a helyed. Hason fekve talán könnyebb, de egy idő után mégis a görcsoldó készítményért nyúlsz. Még néhány perc, és enyhül a fájdalom. Majd három-négy óra múlva az egész tortúra kezdődik előröl. A menstruációs görcs téged sem kerül el. A nők többségénél a görcsöka vérzés… Tovább: Menstruációs görcsök ellen görcsoldó? »

Menstruáció alatti együttlét

Menstruáció alatti együttlét

Azokon a bizonyos nehéz napokon közel sem biztos, hogy vágysz partnered közeledésére. Sok nőtársaddal együtt talán nem érzed elég higiénikusnak tested, és az emellett jelentkező görcsök, és egyéb testi tünetek oly mértékben megnehezítik azt a néhány napot, hogy gyakran csak egy szerető ölelésre vágynál. Egy stabil és belsőséges párkapcsolatban azonban… Tovább: Menstruáció alatti együttlét »

Menstruációs naptár használata

Menstruációs naptár használata

A testedben lezajló folyamatok figyelemmel kísérése szervezeted egészséges működése szempontjából rendkívüli jelentőséggel bír. Amennyiben figyeled tested jelzéseit, kisebb eséllyel fordul elő, hogy bármiféle egészségügyi rendellenesség elkerülné figyelmedet. Ez az odafigyelés menstruációs ciklusodra különösen vonatkozik, hiszen nőként tisztában kell, hogy légy mindazzal, ami vérzésed befolyásolhatja. A menstruációs naptár használata segítségévela hétköznapok… Tovább: Menstruációs naptár használata »

Menstruáció 2024