Havi archívum: október 2011

Az első menstruáció

Az első menstruáció

A nővé érés legszembetűnőbb testi változásai közé tartozik az első menstruáció megjelenése. Napjaink hatékony felvilágosítási rendszerének köszönhetően már nem éri a lányokat meglepetésként, amikor először „megjön”. Az első menstruáció általában a 12-14. életév környékén érkezik, de nem ritka, hogy valakinek már 11 évesen van menzesze. Épp így az is előfordulhat,… Tovább: Az első menstruáció »

Menstruációs ciklus hossza

Menstruációs ciklus hossza

Egyéb élettani sajátosságaidhoz hasonlóan a menstruációs ciklus hossza sem azonos egyik másik nőtársadéval. Nagy általánosságban elmondható, hogy hossza alapvetően 28 nap körül mozog, de ezen belül a tüszőrepedés, a termékeny napok száma egyénenként változó lehet. Orvosi szempontból megközelítve a kérdést, a 28 és 35 nap között változó hosszúságú ciklus normálisnak… Tovább: Menstruációs ciklus hossza »

Menstruációs görcsök enyhítése tornával

Menstruációs görcsök enyhítése tornával

A testmozgás számos pozitív hatással bír szervezeted számára, különösen így van ezmenstruációd időtartama alatt. A szinte minden nőnél jelentkező görcsök a három-ötnapig tartó időszak alatt kedvezően reagálnak, ha odafigyelsz izmaid átmozgatására. Nemkell feltétlenül izzasztó kondigépekre és kemény kardioedzésre gondolnod. Már egy párperces talajtorna, vagy lábemelés is görcsoldó hatással bír. A… Tovább: Menstruációs görcsök enyhítése tornával »

Menstruáció 2024