Éves archívum: 2012

Menstruáció és véradás – lehetséges a kettő együtt?

Menstruáció és véradás – lehetséges a kettő együtt?

Rendszeres véradó vagy, esetleg most szánod rá magad először arra, hogy ilyen módon nyújts segítséget? Ha a véradás napja pont vérzéseddel esik egybe, mindenképpen érdemes mérlegelned, hogy így is szeretnél-e donor lenni. Bár alapvetően nem számít kizáró tényezőnek, ha menstruálsz, de egyes alkati adottságok mégis gondolkodásra késztetnek. Miként személyiségünk sem… Tovább: Menstruáció és véradás – lehetséges a kettő együtt? »

A menstruáció alatti nőgyógyászati vizsgálat

A menstruáció alatti nőgyógyászati vizsgálat

Nőgyógyászati panaszaink nem válogatnak, ami az időpontot illeti, így előfordulhat, hogy éppen vérzel, amikor szükségessé válna az orvos felkeresése. Természetesen komoly probléma esetén mindenképpen fordulj orvoshoz, de ha a vérzés előtt csak némi folyást tapasztaltál, vagy a szedett antibiotikum által okozott hüvelyi ph-egyensúly felborulására gyanakszol, akkor a menstruáció alatti nőgyógyászati… Tovább: A menstruáció alatti nőgyógyászati vizsgálat »

A menstruáció története – az ókori és középkori megoldások

A menstruáció története – az ókori és középkori megoldások

Napjaink kényelmes megoldásai mellett igen nehezen tudjuk elképzelni, hogy régmúlt korokban milyen kényelmetlenséggel járt a havi vérzés a nőknek. Miként egész egyedfejlődésünket végigkíséri a jelenség, így természetesen minden időszakban más és más módszert használtak a nők, sokszor nem éppen hatékonyan. Többek között a menstruáció története is témája a múzeumok között… Tovább: A menstruáció története – az ókori és középkori megoldások »

Nem csak női hiszti: fejfájás menstruáció alatt

Nem csak női hiszti: fejfájás menstruáció alatt

Hányszor halljuk nőként, hogy mennyit tudunk hisztizni már jóval a menstruáció előtt, és annak időtartama alatt is. A hasi görcsök, a hangulatingadozás, a mellfeszülés és a sokakat érintő fejfájás olyan problémák, melyek ilyen vagy olyan mértékben mindannyiónkat érintenek a vérzéssel összefüggésben. Egyébként is hajlamosabbak a nők a fejfájásra, s ez… Tovább: Nem csak női hiszti: fejfájás menstruáció alatt »

A menstruáció  helyreállása szülés után

A menstruáció helyreállása szülés után

Miként egyetlen nő szervezete sem működik teljesen egyformán, így a menstruáció helyreállása szülés után is eltérő mértékben alakulhat. A számos tényező között a testi regenerálódás és a pszichés állapot töltenek be előkelő helyet. Jól tudjuk, sok nő éli meg a gyermekvállalás örömeit feszültséggel, hiszen nem tudják, felkészültek-e az új helyzetre,… Tovább: A menstruáció helyreállása szülés után »

A menstruáció előtti mellfeszülés

A menstruáció előtti mellfeszülés

Nőként jól ismerjük azokat a tüneteket, melyek bizony megkeserítik mindennapjainkat a menstruáció közeledtét jelezvén. Természetesen személyenként eltérőek a tapasztalt kellemetlenségek, de akik átélik a menstruáció előtt mellfeszülés fájdalmait, azok valószínűleg szívesen lemondanának az élményről. Ugyanis nem csak a görcsök, a hasfájás, a testhőmérséklet-ingadozás, a feszült lelkiállapot, vagy éppen a sírás… Tovább: A menstruáció előtti mellfeszülés »

Menstruáció és fürdés

Menstruáció és fürdés

Mi nők a vérzés ideje alatt sokszor vagyunk úgy vele, hogy nem érezzük magunkat eléggé tisztának, és legszívesebben néhány óránként fürdenénk. Természetesen erre sokszor nincs lehetőségünk, ilyenkor jó szolgálatot tehetnek az intim törlőkendők, melyek amellett, hogy felfrissítenek, a tisztaság érzésével adományoznak meg. De ha végre elérkezik a pancsolás ideje, jogosan… Tovább: Menstruáció és fürdés »

Menstruáció és strandolás

Menstruáció és strandolás

Bár a nyári napok már a végüket járják, de hála a fedett élményfürdőknek, a víz élvezetéről a hűvösebb hónapokban sem kell lemondanunk. Az egyetlen dolog, ami azonban némileg kellemetlenné teheti a fürdőzést, az a menstruáció. Felesleges lenne azonban lemondani a pihenés ilyen formájáról, hiszen a menstruáció és strandolás egymástól nem… Tovább: Menstruáció és strandolás »

Menstruáció és hányinger

Menstruáció és hányinger

Nőként bizonyára tisztában vagy azzal, hogy tested működése nem hasonlítható össze senki máséval sem, pláne, ha a menstruációról van szó. Hormonális változásaid és a vérzésed, ciklusod hossza számos tényező függvénye, mint ahogyan az is, hogy milyen tüneteket tapasztalsz vérzés előtt, vagy közben. Természetesen a hasfájás, a görcsök szinte mindenkinél tapasztalhatók… Tovább: Menstruáció és hányinger »

Menstruációs görcs ellen: a görcsök enyhítése, csillapítása házilag

Menstruációs görcs ellen: a görcsök enyhítése, csillapítása házilag

Rohanó mindennapjaink során megtanultuk, hogy a fájdalomcsillapítás leggyorsabb és legegyszerűbb módját válasszuk. A hosszú távú következményekkel sokszor nincs időnk foglalkozni, pedig szervezetünk a természetes gyógymódok alkalmazását meghálálja. Természetes, hogy amikor munkába igyekszel, vagy sürgető határidős feladataid folytán ki sem látszol a tennivalókból, gyors és hatékony görcsoldásra vágysz menstruációd alatt is…. Tovább: Menstruációs görcs ellen: a görcsök enyhítése, csillapítása házilag »

Oldal 1 of 212
Menstruáció 2023